The Golden Voyage of Sinbad – 1973

The Golden Voyage of Sinbad

Gränsen mellan Fantasy- och Äventyrsfilm är ibland ganska snäv. Det är inte mycket som skiljer dem åt och om man är normalintresserad ser man säkert inga skillnader från gång till gång. Som ett stort fan av Fantasy har jag personligen dock ganska snäva definitioner av dessa filmtyper. Med det sagt så kan jag konstatera, trots att The Golden Voyage of Sinbad innehåller både magi och mytologiska varelser, så är det inte en Fantasyfilm i min bok. Det här är en klassisk äventyrsfilm, lika väl som valfri Tarzanrulle. Det är äventyret och upptäckarglädjen som står i centrum, inte det magiska kungariket.

Det finns ett gäng filmer om Sinbad. Jag har sett några av dem men långt ifrån alla. Av de jag har sett måste jag säga att gestaltningen av Sinbad som person är klart bäst i den här. John Phillip Law gestaltar Sinbad precis som jag föreställer mig honom. Visserligen ska han väl vara arab och den illusionen tycker jag väl inte att man får. Men han är lugn och orädd samt full av äventyrslust!

Ray Harryhausen

Ray Harryhausen är inblandad i filmens tillkomst och det borgar definitivt för underhållningsvärde. Han är listad både som en av författarna till storyn och som producent. Naturligtvis har han också gjort de visuella effekterna. Det är ju trots allt det han är mest känd för. Det finns några fantastiska stop-motion effekter med olika monster. Det är väl inte riktigt lika vasst som i Jason and the Argonauts, men det är också en svårslagen film i många bemärkelser. Det ser bra ut och man får definitivt den rätta känslan.

The Golden Voyage of Sinbad

Enkel Story

Storyn är ganska enkel. Sinbad och hans följeslagare ska hitta tre guldskärvor som ska ge dem tillträdde till oraklet för all kunskaps tempel. Självklart är de inte de enda som är ute efter denna kunskap. Det finns också en konkurrent som är ute efter denna kunskap för att utöka sin egen makt och sina egna magiska egenskaper.

Jag tror inte den här typen av film görs längre. Åtminstone har inte jag sett något modernt exempel. Då menar jag inte filmer som har klassiska stop-motion effekter utan med den äventyrskänslan som man kunde få in i filmerna förr. Ska man göra en modern variant av en sådan här historia så brukar det bli mer action än äventyr av det i slutändan. Det har såklart också sin charm men det är inte samma sak. Om det är stop-motion eller CGI gör mig inte så mycket. CGI är mycket bättre nu än för bara några år sedan och det ser oftast ganska bra ut.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *