Frihet och skåpmat

Frihet

Hittills har jag egentligen mest flyttat inlägg från gamla bloggar till den här. Det är något som måste erkännas. Varför gör man det? Dessa inlägger ligger väl bra där de ligger? Mina filmrecensioner på Fanatisk Film är redan länkade från Imdb och det kommer faktiskt en del trafik till Magnifik Musik. Under en längre tid har jag dock inte uppdaterat dessa bloggar över huvud taget och i stället koncentrerat mig på den engelskspråkiga bloggen ActiveContext.net.

Där har jag kombinerat mina intressen Film, Musik och Litteratur på samma ställe och inte delat upp på olika ställen som jag gjorde på svenska. Det har väl kanske en del med att jag valde att lägga mina svenska bloggar på gratisställen som Blogspot. Nu har jag istället anammat wordpress och det är verkligen inget steg i utvecklingen jag ångrar. WordPress har öppnar så många möjligheter. Möjligheter som jag inte fattade hur folk kunde göra. Jag hade ju trots allt gratistjänster att använda mig av och var för snål för att investera i en egen domän.

Smidigt att uppdatera

Sedan gammalt har jag ju dessutom en domän – FanatiskFilm.se. Det var inte min första sajt men det var definitivt den första som blev något ordentligt av. Den finns fortfarande kvar men jag har ingen aning om hur man uppdaterar den längre. Jag är verkligen inte teknikfientlig men jag minns faktiskt inte. Det enda jag minns är hur omständligt det var att uppdatera med en ny recension eller artikel för att få det som jag vill ha det. Då har jag det mycket mera förspänt med wordpress.

Tid är pengar heter det ju och även om jag inte håvarin storkovan på någon av mina bloggar, och aldrig har gjort, så är det inte uppdateringar och filöverföringar som jag vill lägga min tid på. Jag vill skriva och sen föra över min text så enkelt som möjligt till en plats där jag kan dela med mig av den.

Hur som helst. Var började jag? Jo, varför jag flyttar gammalt material hit. Jo, det är för att det ska bli sp enkelt som möjligt att hitta allt för mina besökare. Att folk inte hittar hit än är väl en sak jag får leva med. Det kommer att komma så småningom. Och eftersom jag under en kortare tid varit sugen på att börja skriva på svenska igen i stället för engelska kände jag att jag ville samla allt på ett ställe. Jag var helt och hållet inne på att skaffa en ny domän denna gång. Inget snåljåperi.

Fyra bloggar blir en!

Men hur sammanfogar man, framförallt, fyra bloggar med olika innehåll till en i en ny sidtitel och domän. Jag funderade i veckor. Jag tog hjälp av vänner, men kom inte särskilt långt. Det fanns ett par förslag som hägrade nånstans i periferin i form av olika förkortningar. FMLT.se var en. Ingen skulle förstås automatiskt förstå att det skulle betyda Film, Musik, Litteratur, Tankar. Det var det bästa jag hade men ändå så var jag tveksam. Det var det bästa jag hade men utan input från mina vänner hade jag inte ens kommit på det.

Sen slog det mig. Jag har ju redan en domän som funkar alldeles utmärkt – Active Context! Hur gör jag för att avdela den från den engelskspråkiga delen och skapa en svensk sektion som inte nödvändigtvis ser likadan ut som den stora engelskspråkiga bloggen? Lösningen fanns i form av subdomän. Inte för att jag är särskilt insatt men jag förstår i alla fall nu i efterhand att det räknas som två olika platser på nätet men det behövs inte registreras någon ny domän. Det är enbart en inställning på webhotellet som måste göras.

Sagt och gjort. Svenska.active.context.net skapades och på den vägen är det. Allt är förstås inte klart än men jag har gjort de första stegen och jag måste säga att jag gillar det jag har skapat. Det är kanske förmätet av mig men lite test med olika teman och tillägg har gjort susen. Jag gillar hur blogger ser ut och den ger mig möjlighet att uttrycka mig, och sortera inläggen precis som jag vill.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *