Min kärlek till visan!
Cornelis Vreeswijk
Jag vet faktiskt inte riktig när jag upptäckte visan som sådan. Helt säkert är att jag inte upptäckte det som skulle komma att blir visornas mästare – Cornelis Vreeswijk, förrän efter hans död 1987. Den första skivan som införskaffades var Cornelis klassiker vol 2. Jag minns det så väl. Anledningen till att det blev just denna samling var självklart tillgången men också att den innehöll Brevet från Kolonien som var den enda visa jag egentligen kände till av Mäster Vreeswijk vid den här tiden. Det var en magisk upplevelse. Jag blev genast förälskad i hans sätt att behandla det svenska språket, hans sätt att rimma, hans sätt att skoja till det. Det tog inte lång tid förrän jag hade flera nya favoriter på den där skivan.
Tiden gick och jag blev mer eller mindre besatt av det Vreeswijkska. Fler och fler skivor införskaffades och jag började lära mig fler och flera av dem på gitarren. Mest förtjust är jag än idag i de tidiga kvicka visorna jämfört med de senare, som man väl får kalla för vackrare egentligen. Det är mer poesi ju närmare döden man kommer men humorn var mer tilltagen förr. Det fanns en tid när jag nästan inte lyssnade på något annat. Cornelis hade styrkan av att alltid ställa sig på de svaga och utstöttas sida. Han visste hur det var att vara utanför och allt det där. Som gammal hårdrockare kände jag väl lite extra för det. För oavsett vad man tror, så är inte alla hårdrockare Satanister, i grund och botten handlar mycket om alla människors rätt till lika värde och det var något som Cornelis lyckades väl att förmedla.
Som vissångare var Cornelisegentligen bluessångare och det hörs på många av hans alster. Nu talar vi alltså om blues i sin allra renaste form, tänk Lead Belly och Josh White, som Cornelis själv refererar till under några liveinspelningar. Tänk också Woody Guthrie som i och för sig får sägas vara mer Folk än blues men trots allt i samma fåra av akustisk musik. Lyssnar man noga hör man att det ofta är samma eller liknande ackordsföljder, där ett B7 ger liv åt melodin.
Snuskvisor
Fred Åkerström och Ruben Nilson
Alla de andra
Med allt det här i bagaget öppnar man också upp för andra, okända förmågor. Det är inte särskilt ofta man får tag i något numera eftersom skivindustrin numera inte fungerar riktigt på samma sätt som förr. Den illegala nedladdningen och Internets utbredande har gjort att det i princip inte finns några fysiska skivbutiker kvar längre. Detta innebär i sin tur att man själv måste ha koll på allt som kommer, om det nu inte råkar vara en storsäljare som hamnar på topplistorna. Dessa är enkla att få tag i, de finns för bövelen på varenda mack numera. Men är det udda vissångare man är ute efter sår man lite på slumpen och på begagnatmarknaden. Jag har haft turen att hitta ett par roliga grejor på sista tiden och det för en spottstyver till råga på allt. Är det någon som är hört talas om Tjocka Pojkar? Inte fantastiskt men klart tillräkligt intressant för att plocka fram då och då. Häromdagen fick jag tag i ett par bröder, jag har glömt deras namn, som sjöng och spelade Allan Edwall. Fantastiskt bra! Kanske inte lika bra som originalen men det är det väl ingen som begär heller kanske?
Om Ni undrar över alla dem som jag inte nämner till exempel: Carl-Anton, Maritza Horn, Stefen Demert, Lars Demian, Ewert Ljusberg, Margareta Kjellberg och Olle Adolphson beror det på att jag inte riktigt är så fäst vid den typen av visor dessa representerar eller för att jag helt enkelt inte vet tillräckligt för att inkludera dem. Jag älskar visserligen Olle Adolpsons Balladen om det stora slagsmålet på tegelbacken och Mats Paulssons Visa vid vindens ängar, men jag måste utforska mycket mer om det ska bli någon längre text om dem. Men vem vet, det kanske blir en fortsättning någon gång i framtiden. Vem har sagt att det är bråttom? Att skynda långsamt lär vara det mest trivsamma sättet…