Ville Einstein förenkla resonemangen?

Einstein

Det är klart att Einstein figurerar flitigt i vår meme-tid. Det gör också Oscar Wilde och Mark Twain. Hur många av dessa citat som egentligen kan tillskrivas respektive person är dock oklart. Men alldeles oavsett vem som myntade tanken är det en väldigt bra tanke att utrycka sig så enkelt som möjligt. Det slog mig bara häromdagen när jag på olika internetforum ställde mig hopp till hjälp på ett datorproblem som jag hade.

Det finns en skillnad på att diskutera problem och lösningar experter emellan och att får en ren novis att förstå vad man menar. Jag tror det flesta av oss någon gång i livet har fastnat i fällan att utgå från att den vi försöker hjälpa har lika stor koll på begrepp, definitioner och terminologi som oss själva. Fina ord och vedertagna begrepp är något vi kan använda experter emellan för att utveckla och komma vidare. Men när vi ska försöka förklara för en riktig novis kräver det att vi som ”experter” klarar att beskriva på en så grundläggande nivå att vem som helst kan förstå vad vi menar. Är det då inte så att om vi inte klarar det, eller ens begriper att vi måste göra det, inte är tillräckligt insatta i ämnet vi ska vara behjälpliga med?

När den ursprungliga frågeställaren måste ställa flera följdfrågor för att förstå förkortningar och annan terminologi, för att i sin tur förstår själva ”förklaringen” har man väl misslyckats som support? Jag har själv fastnat i den fällan många gånger och sedan insett att jag måste ner från mina höga hästar och inte förutsätta en massa förkunskaper. Det är enklare att skriva en beskrivning på en ”högre” nivå än en lägre. Det lärde jag mig den hårda vägen på mitt förra jobb. Ska man skriva/rita upp processer ska det göras på ett så enkelt sätt som möjligt för att säkerställa att slutanvändaren verkligen förstår.

Men det är en känslig fråga också. Uttrycker man sig för ”enkelt” kanske de som redan ”vet” tycker man fördummar läsaren. Jag kan själv hålla med om det ibland. Men faktum är att om slutmålet är att hjälpa måste man säkerställa att slutanvändaren verkligen förstår vad man vill ha sagt. Det är ingen konst att skriva en 8 sidor lång instruktion på högtravande akademisk svenska. Att plocka ut essensen och beskriva samma sak med enkla ord på en bråkdel av utrymmet är betydligt svårare. Det är där man skiljer agnarna från vetet och det är bara de som verkligen förstår ämnet som klarar av det. Vi andra tror bara att vi begriper mer än vi gör och svänger oss med krångliga svåra ord för att dölja vår okunskap.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Syster skriver:

    Tur en annan aldrig är på hög pall eller våning men ofta ändå få ställa dem där multiförljfrågorna pga autismen men fråga man inget får man inte heller veta svaret 😉

Lämna ett svar