The Atheist Religion – 2020

The Athelist Religion

Jag trodde att The Atheist Religion skulle vara en intressant inblick i hur ateister jämfört med religiösa människor ser på tillvaron. Att man skulle titta på lite intressanta krockar och att den kanske, eftersom det är en dokumentär, innehålla lite intressanta debatter där båda sidor lägger fram sina argument. En dokumentär där alla sidor av diskussionen kommer till tals. Det är dock inte den film som the Atheist Religion är. Istället handlar det om hur representanter för baptistkyrkan försöker att förlöjliga det som det kallar för det ateistiska religionen. Om Ateist verkligen kan klassas som religion kan för det första diskuteras. Jag har i princip inget emot det eftersom jag anser att det är en övertygelse lika väl som kristendom, judendom eller islam. Men det finns också åsikter som menar att det är en avsaknad av tro och därför inte kan klassas som religion. Den här filmen diskuterar inte det överhuvudtaget.

Istället går det mesta av filmen ut på att representanter för baptistkyrkan försöker att förlöjliga tanken på evolutionen, vetenskap och ”the big bang”, som de menar är ovetenskapliga slutsatser. Jag skulle kunna köpa det om det var så att de kom med vettiga argument, men jag ser snarast det som lyteskomik och de som argumenterar mest emot the vetenskapliga approachens bristande bevis kan väl ändå inte ta sig själva på allvar?! Men det är just det de verkar göra. På alldeles för stort allvar skulle jag säga. På så stort allvar att de inte har förmåga att lyssna på de få röster som de låter göras hörda som representanter för ateismen. Det går helt enkelt inte att ta på allvar för en tänkande individ. Det är som att de säger att saker är på ett specifikt sätt därför att de är så. Möjligen utvecklar man vid något tillfälle argument som ska bevisa att man har rätt eftersom man menar att ateismen har fel. I min bok är det inte samma sak. Hur kan man hävda att man har rätt bara för att någon annan har fel?

Det som också stör mig att det är ensidigt kristendomen eller till och med en gren därav som är de enda som får komma till tals. Jag inser förstås att detta är en propagandafilm där det inte är meningen att de ska bli motsagda. Antingen det eller en jävligt smart komedi. Det senare tror jag egentligen inte på men jag vill ändå inte utesluta möjligheten som den agnostiker jag är. Det finns inte en enda åsikt framförd av judar, muslimer, hinduer, buddhister eller någon annan. Det är bara en kamp mellan kristendomens gren batisterna och ateisterna.

Med det sagt så antar jag att möjligen de som stämmer in med de argument som framförs i filmen kan finna någon som helst behållning av den. Är du at en annan åsikt kommer du med största sannolikhet att mest bli irriterad. Jag väljer att försöka vara objekt, eller så objektiv jag kan vara i den här typen av text, men det är svårt. Jag kan inte ta det på allvar. Det blir bara för mycket och jag ser det snarare som en björntjänst mot dem själva än ett riktigt inlägg i någon debatt.

Betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *