4D man – 1959

4D Man

4D Man är en film jag har velat se i många år. Det började med att jag av någon anledning hittade postern på internet när jag höll på att leta efter gamla klassiska filmpostrar. Detta var ett bra tag sen. Kan väl inte riktigt säga när det var men det måste ha varit minst 25 år sen. Jag har alltid gillat gamla klassiska postrar, speciellt om det är science fiction rullar. Det görs inte på det sättet längre. Förr skulle det vara häpnadsväckande. Det tycker jag inte att de är längre. Numera verkar de mest vilka fokusera på att visa vilka skådespelare som är med.

Man får säga att filmpostern till 4D Man sammanfattar filmen på ett bra sätt också. Precis vad man ser på bilden är det som avhandlas i filmen. Den börjar lite lustigt med en berättarröst som beskriver ambitionen av en forskare som är upptagen av ett experiment. Han försöker köra en penna genom ett block av metall. Tanken är att båda materialen ska uppta samma plats vid samma tid. Alltså, pennan ska inte gå igenom metallen utan de ska liksom sammanfogas så träet i pennan och metallen blir en och samma sak vid genomskärningspunkten. Svårt att beskriva med ord. Hur som helst så går det inte riktigt som det är tänkt och labbet brinner ner…

Bröder

Vi kastas framåt i handlingen till ett helt annat experiment och en annan forskare. Det visar sig att de båda är bröder och att de har en gammal dispyt som har skiljt dem åt i många år. Det ena leder till det andra och tillsammans lyckas de i alla fall förverkliga experimentet som gör att två saker kan uppta samma plats samtidigt. Men hemligheten är inte att det är objekten som sammanfogas. Det är människan som utför handlingen som förändras.

Upptäckten gör att det slår över lite i huvudet för brodern som just har fått nya ”superkrafter”. Han kan föra sina kroppsdelar genom solida material och snart kan han utan större ansträngning gå genom väggar. Det finns dock en baksida med det hela. Att forcera naturens lagar på det sättet kräver omåttligt med energi och efter ett par sådana kraftansträngningar märks det tydligt att energireserverna i kroppen måste fyllas på. Detta sker genom att suga livet ur andra människor. Det börjar som ett moraliskt dilemma men blir snart normaliserat och nödvändigt för överlevnaden. Till slut måste bror stoppa bror när allting redan har gått alldeles för långt.

Ingen CGI

Vi ska komma ihåg att filmen vid det här laget är ganska gammal. Vi pratar trots allt om slutet av 50-talet. Effekterna när man ser armar föras genom väggar eller hela kroppen för den delen, kan knappast jämföras med effekter man hade kunnat åstadkomma idag. Men det är ingen CGI så klart. Det är praktiska effekter med kameraillusioner det handlar om. Jag tycker faktiskt att det ser ganska bra ut. Med tidens mått mätt ser det nog till och med fantastiskt ut.

Framförallt gillar jag idén att kunna röra sig fritt genom materia utan att låta sig hindras. Jag har inte väntat mig att det skulle vara en så pass dystopisk film dock. Det känns verkligen som att den kommenterar sin samtid på något sätt. Jag hade väntat mig mer att den skulle handla om en man som hade förmågan. God eller ond människa spelar egentligen ingen roll. Nu efter att ha sett filmen fattar jag ju vad bilden på postern representerar. Innan dess kunde det han varit lite vad som helst. Närmast kanske någon utomjording med ”superkrafter”.

Till syvende och sist är jag nog trots allt lite besviken. Det blev lite för krystat och forcerat till slut och det känns lite som att man berättar historien för att man kommit på ett sätt att visualisera idén, inte för handlingen skull. Men det är lätt att sitta här och analysera en sådan sak ett halvt sekel senare. Man får ta det som ett tidsdokument och glädjas åt att man äntligen fick se filmen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar