Mount Adams – 2021 – Är legenden sann?

Mount Adams

Centralt i handlingen för Mount Adams är ett ljusfenomen som tydligen ska vara förknippat med berget. Dessutom hävdas att filmen bygger på verkliga händelser, det kanske den gör, men dessa händelser utspelar sig sannolikt inte på vulkanberget Mount Adams. För mig känns det snarare som att någon har spånat fritt efter en berättelse av HP Lovecraft. Missförstå mig inte nu. Det finns inga direkt otäcka vibbar a la Lovecraft att hitta här, men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att hans verk har gett upphov till iden bakom den här. Det handlar som sagt om ett ljusfenomen och om några dokumentärfilmare som åker till platsen för att dokumentera det som de anser bara vara båg. De gör lite intervjuer med lokalt folk och lyckas till slut muta sig igenom den avstängda leden som ska ta dem till toppen av Mount Adams.

De har blivit varnade för att när skenet lyser rött är det fara och färde. Och lokalbefolkningen verkar ta myterna och legenderna om vad som kommer från ljusskenet på fullt allvar. Det pratas aliens och det pratas monster. Jag tror till och med att UFO nämns vid något tillfälle. För mig låter det som en kul film även om jag såklart förstår att den inte kommer att vara speciellt allvarligt menad. Det märks inte minst på skådespelarprestationerna. Det kanske inte per definition är dåliga men det är tydligt att det är en pastisch eller en blinkning åt gamla sci-fi- och monsterfilmer. Det är svårt att ta dem på allvar även om de står inför skräckinjagande situationer. För om jag skulle befinna mig vilsen uppe på ett berg, med guiden död och med dinosaurieliknande monster i hälarna skulle jag vara ganska livrädd.

Men resultatet blir rätt skräpigt. Man känner inte så mycket för karaktärerna och man bryr sig inte heller riktigt om hur det går för dem. Om de klarar sig tillbaka till civilisationen igen eller om de blir fast på berget har ingen direkt betydelse. Man skulle kunna säga att det är lite matinékänsla över den. Mount Adams bjuder på lite äventyr med glimten i ögat och faktiskt en del charm. Vidare bra blir det aldrig, men ganska underhållande skulle jag säga. Det finns några lösa trådar kvar när filmen är slut som jag gärna hade sett ett svar på men man kan inte få allt. Fick jag önska skulle jag vilja att filmen gavs en lite allvarligare ton. Jag gillar historien och jag tror att det kunde ha blivit riktigt bra och spännande om rätt folk hade tagit hand om den.

Betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *