Mary L Trump – Too Much and Never Enough – 2020

Too Much and Never Enough

Så fort jag hörde talas om Too Much and Never Enough visste jag att jag var tvungen att läsa den! Den handlar så klart om Donald Trump som kom att bli USAs 45:e president. Det är väl ganska uppenbart också med tanke på omslagsbilden på boken. Den är skriven av hans enda brorsdotter Mary L Trump, vilket i min värld borgar för en hel del familjedetaljer som kanske ingen annan känner till. Åtminstone inte i den utsträckning som behövs för att det ska bli så där riktigt personligt och smaskigt. Nu är det ju så klart så att hon är bra mycket yngre än vad farbrodern är och att hennes efterforskningar om de tidigaste åren naturligtvis måste anses vara andra människors minnen. Även om hon har lappat ihop dem och skrivit om dem i boken. Too Much and Never Enough handlar heller inte explicit om Donald Trump även om han står i fokus. Och att han står i fokus är naturligtvis för att han av olika anledningar lyckats bli USAs 45e president. Eller världens farligaste man som Mary L Trump uttrycker det.

Det råder inget tvivel om att hennes åsikter om farbrodern är hennes egna och man kan verkligen inte säga att hon är ett fan av honom, varken som affärsman eller som president. Ärligt talat så tycker hon att han är helt värdelös och har inte lyckats med någonting i hela sitt liv. Han har inga affärstalanger och har kört allt i botten. Som president är han oduglig och det enda han egentligen duger till är att vara formidabelt narcissistisk. Men hon målar också upp en bild av den övriga familjen men hennes farfar, Donald Trumps far Fred Trump i centrum. Hon beskriver de övriga syskonen och släktskapen i en synnerligen dysfunktionell familj. Det är inte konstigt att saker och ting har blivit som de blivit om man säger så. Det verkar inte finnas någon i släkten som inte har påverkats av sin snedvridna uppfostran. Åtminstone inte av Fred Trumps barn.

Man kan tolka berättelsen som bitter och en hämnd på att hon och hennes bror inte fick ett smack av det enorma arv som den stenrike Fred Trump lämnade efter sig. Men jag tror faktiskt inte det är fallet. Det känns inte så. Det verkar mer som att hon behöver få ur sig berättelsen ur sitt system och både upplysa och varna världen för vad som kan och kunde ha hänt om Donald Trump hade fått hållas fri att göra det han ville. Hon menar att han är ett hot mot de demokratiska principerna och hon slutat inte där. Som jag sa tidigare kallar hon honom för farlig. Och vi som har följt med de senaste åren kan väl inte ha undgått att ta del av den ena mer bizarra händelsen än den andra. Naturligtvis vinklat av media. Media vinklar så klart allt till skandalnyheter. Hur som helst så är porträttet som målas upp synnerligen intressant. Mary L Trump är trots allt Filosofie Doktor i psykologi och jag tror hon slår huvudet på spiken när hon konstaterar att fullblodsnarcissism bara är en grovt förenklad diagnos av farbroderns mentala tillstånd.

Betyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *