Jolt – 2021 – Kate Beckinsale utan hämningar

Jolt

You’re in for a shock är faktiskt en riktigt bra tagline för Jolt! Filmen handlar nämligen om en kvinna som har problem att kontrollera sina impulshandlingar och då uttrycker jag mig milt. Det förklaras väl aldrig riktigt vad detta beror på. Hon är bara annorlunda. Om det är sjukdom, bokstavskombination eller mutation är egentligen helt oväsentligt. Det viktiga är att hon har svårt att kontrollera sina handlingar och det gör henne ytterst farlig att ha ute i samhället. Bara någon pratar lite för högt eller tar för stor plats i tunnelbanan kan få henne att tappa besinningen, ofta med grovt våld som följd.

För att göra det hela lite intressantare har hon sedan barnsben varit instituerad och gått igenom mängder av försök för att kontrollera hennes impulser. Men nu har man lyckats med hjälp av att fästa elektroder på hennes kropp, som hon genom att trycka på en knapp kan ge sig själv elchocker med, att stävja utbrotten något. För att göra det lite intressantare för oss som tittar får vi se hennes impulser i samma stund som hon tänker dem även om hon inte utför dem. Det är rätt kul att se hur hon kan gå tillväga för att uttrycka sin frustration ock man kan inte vara helt säker på om det verkligen händer i verkligheten förrän efteråt. Ibland lyckas hon stoppa sig själv genom elchockerna, andra gånger inte.

Nåja. För att det ska kunna bli en film av det krävs det förstås lite ytterligare handling. I detta fall har Lindy (Kate Beckinsale) ett ganska taskigt kärleks- och sexliv. Kanske inte så konstigt med tanke på hennes impulsproblematik. Hur som helst så träffar hon någon som verkar se henne för det hon är, och helt enkelt ser förbi hennes problem. Detta gör djupt intryck på henne och hon verkar faktiskt mjukna något. Men säg det lycka som varar beständigt, det är klart att det går åt fanders och att killen dör.. Naturligtvis måste Lindy nu hämnas och eftersom polisen inte verkar ta fallet på allvar och dessutom ser ut att misstänka henne för dådet kan hon inte annat än att ta saken i egna händer.

Avsaknad av impulskontroll och hämningar är kanske inte enbart positivt när man går till hämndaktion men det är onekligen en tillgång i vissa sammanhang. Närmare och närmare kommer hon sanningen. En sanning som hon kanske helst skulle vilja se bort ifrån. Den leder till stans mäktigaste skurk som inte ens polisen eller FBI vågar ge sig efter. Men Lindy ger sig inte. Hon ska hämnas till varje pris.

Det låter väl som vilken hämndfilm som helst kanske? Men det är det inte. Jag tycker den här höjer sig lite över många andra på grund av sin galghumoristiska ton. Det är inte det att man sitter och vrålgarvar åt vad som händer men det finns sannerligen en del ögonblick av rejält svart humor i den. Kate Beckinsale är fantastisk och dialogen är också något utöver det vanliga. Jag tror att de som har skrivit manus har haft väldigt roligt när de gjorde det. Det är klart att det finns allvar i filmen också. Om att vi ska se bortom våra medmänniskors yttre och istället koncentrera oss på det som betyder något i slutändan. Men jag väljer att se Jolt som en underhållande actionfilm med lite sci-fi inslag som i alla fall ger mig det jag behöver. Kanske inget mästerverk men tillräckligt underhållande för att se några gånger till. Hur ofta har man tänkt det när man kollat nu film de senaste åren?

Jag tror inte du kommer att bli besviken om du som jag är road av den hämningslösa attityd som Kate Beckinsale uppvisar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *