Alison Young – So Here We Are – 2018

Alison Young

När jag ser skivomslaget där Alison Young poserar med en saxofon gör jag egentligen ingen koppling till vilken slags musik albumet innehåller. Naturligtvis borde jag förstå att det är en saxofon långt fram i ljudbilden men det fattade jag inte. Jag borde väl också ha fattat att saxofon antyder en jazz-platta. Det gjorde jag kanske delvis men verkligen inte fullt ut. I min fördomsfulla värld spelar inte kvinnor jazzsaxofon och jag tänkte att det skulle vara en mer röstbaserad platta. Men icke! Det mest är helt instrumentalt och saxofondriven jazz. Jag gillar det skarpt men om jag bara hade lyssnat utan att ha sett en enda bild skulle jag för min inre syn istället sett en äldre man, typ Jimmy Heath framför mig. Inte för det spelar någon roll hur den som spelar saxofonen ser ut men det är den inre bilden jag får.

Men det är riktigt bra! Länge gillade jag bara New Orleans Jazz “gladjazz” men på senare år har ögonen (öronen) öppnats för den här typen av lugn och avslappnad instrumental jazz. Min referensram är inte stor men det här är musik man bara kan lyssna på, sluta ögonen och njuta av melodierna och klangerna. Det är följsamt och mjukt, samt en fröjd för öronen!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar