Banaz A Love Story – 2012

Banaz: A Love Story

Banaz A Love Story är den senaste i raden av uppslitande dokumentärer jag har sett. Det är historien om hur Banaz Mahmod försökte bryta sig loss från det kulturella kvinnoförtrycket och fick betala för det med sitt liv. Jag har hört talas om det här fallet tidigare men jag hade inga direkt detaljer om vad som verkligen hände i mitt huvud. Det är märkligt att man kan vara så fascinerad av ämnen som det här även om man mår så jävla dåligt att att ta del av historierna. Dock ser jag det lite som min plikt att utsätta mig för de negativa känslorna som sköljer genom min kropp. Jag anser att vi, fria människor i den fria världen, behöver förstå hur de här människorna har det. Om vi mår dåligt av att höra talas om de här fallen, om dåden, om våldet, om hederskulturen, så är det ändå ingenting mot vad de här kvinnorna går igenom varje dag i sina liv.

Filmen berättas delvis ur polisens perspektiv och visar både intervjuer med personer som var inblandade i utredningen och även en del klipp på Banaz själv när hon besökte polisen för att anmäla några av de ohyggliga brott som utövats mot henne. Hon var bortgift i ett arrangerat äktenskap där hon inte hade några som helst rättigheter. Hon skulle tillgodose sin man, punkt! Att han våldtog henne gång på gång, slog och sparkade henne i huvudet och hotade att döda henne för att hon kallade honom vid namn var en del av hennes vardag. Ändå bestämdes att hon, efter att hon flytt och återvänt till sina föräldrar att hon inte hade ansträngt sig tillräckligt mycket för att vara en god hustru och var tvungen att återvända till sin man för att inte dra skam över familjen.

Slutligen orkade hon inte mer och förvirrad mellan kurdisk och brittisk kultur visste hon inte vad som var normalt beteende i någon av dessa kulturer. I alla fall så bestämde hon sig att hon var tvungen att lämna sin man för att överhuvud taget orka leva. Skilsmässa för en förtryckt kvinna är mycket svårt men det verkar som hon lyckades med det på något sätt. Och om inte detta var skamligt nog för familjen så träffade hon också en ny man som hon blev förälskad i. De försökte hålla förhållandet hemligt men i en kvinnoförtryckt kultur finns det ögon och öron överallt och till slut sprack bubblan.

Intervjuer med inblandad polis och Banaz syster kantar filmen. Systern måste leva undangömd eftersom hon vittnade mot familjen. För varje händelse, varje mordförsök och det slutgiltiga tortyrmässiga dådet där Banaz till slut miste livet efter att ha blivit våldtagen av förövarna och sedan strypt till döds är som en käftsmäll, en spark i magen, en elektrisk stöt genom hela kroppen. Man sitter och önskar att det vore fiktion men det är inte så. Detta är tyvärr mycket vanligare än vad man tror och det finns ett stort mörkertal. Vi behöver vakna och se oss omkring. Hedersvåld och omskärelse för att ta bort kvinnans sexuella frihet finns runt om oss. Vi kan inte blunda, det måste upp till ytan där vi kan visa dess fula anlete. Först då kan vi bekämpa denna groteska människosyn.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Syster skriver:

    Ska se om jag hittar den att se, som su skriver, mycket man “gärna” titta på som man må dåligt av, men man lär sig samtidigt om så mycket

Lämna ett svar