The Dark Side of the Moon – 1990 – Nostalgi!

Dark Side of the Moon

Jag har alltid haft en soft spot för filmer som involverar Bermudatriangeln. Faktum är att jag finner de legender och teorier som har formats kring platsen genom åren fascinerande. Ju vildare teori desto bättre egentligen. Man kan ju fråga sig hur man får in det i en film som utspelar sig på ett rymdskepp, men lite på mig – det går!

Filmer som på något sätt innehåller religion är en annan fäbless jag håller kär. Nu vill jag inte avslöja för mycket men eftersom det här är en skräckfilm i science fictionmiljö kan man väl utgå ifrån att det inte är den goda sidan av religionsspektrumet som förekommer. Det är det mörka och onda som fascinerar, eller det som på något sätt tycks skuffas undan till en mörkare plats i folks medvetande. Onda varelser med en gudomligkraft är fascinerade helt klart.

Nära framtid

Dark Side of the Moon utspelar sig 2022 och i skrivandets stund är det bara ett bra år in i framtiden. Det gör naturligtvis filmen mycket intressant. Ju närmare man kommer tiden där filmen utspelas, desto roligare blir det att se vilka framtidsföreställningar man hade 1990. Det är visserligen ett par år kvar men det är mycket absurda detaljer som känns helt verklighetsfrämmande om man tänker på idag. Bara en sådan sak som att de röker mest hela tiden ombord på rymdskeppet – även när de står i begrepp att få slut på syre. Det känns rent ut sagt korkat och även om mänskligheten kan anklagas för att vara dumma många gånger är det väl ändå lite över gränsen på 2020talet?

Det som är lite störande är att Dark Side of the Moon inte finns utgiven på DVD, åtminstone inte i Sverige. Jag tror inte den finns någon annanstans heller men om någon sitter inne med annan info får ni gärna dela med er av den. Det kanske inte är världen mest logiska film men det är onekligen en nostalgitripp för folk i min ålder. Skitsamma om logiken inte funkar till hundra procent. Jag gillar definitivt filmen. Den andas 80-tal även om den kom ut 1990. Det finns ett visst mått av charm i det.

Sexigt!

Karaktärerna är ganska stereotypiska. Men den futuristiska prägeln gör det underhållande. Så, definitivt det datasystem som sköter rymdskeppet och som sitter inne på all historisk info. Det är inte bara en dator med röst, det är inte bara Hal-3000. Systemet tilltalas Leslie och är en sexig kvinna i läderliknande utstyrsel. Skulle man gestaltat henne så idag hade det väl blivit ramaskri skulle jag tro. Och visst, lite sexistiskt är det väl kanske, men charmigt och en tidstypisk stämpel för filmmakandet av den här budgetklassen vid tidpunkten.

Leslie

Leslie

Det är förresten inte den enda som framställs sexigare än vad som vore bekvämt idag. Men är det inte alltid så, att de få kvinnorna på en mansdominerad farkost, blir lite extra utsatta för männens uppmärksamhet? Tycka vad man vill om det men jag tror att det är ganska realistiskt faktiskt.

Det finns helt klart paralleller till John Carpenters The Thing från 1982. Man skulle kunna säga att storyn påminner ganska mycket om varandra. Den ena utspelar sig på Antarktis och den andra i rymden, men det finns mycket som är väldigt lika. Bland annat att ”något” gömmer sig i människorna och att ingen kan veta säkert vem som är ”smittad”. Resten får ni väl se själva om ni hittar filmen. Den finns i alla fall på VHS!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar